ALERJİ
Göz Alerjisi
Göz alerjisi nedir ? ; Göz alerjisi (alerjik konjonktivit) bahar veya yaz boyunca (mevsimsel) ya da yıl boyu süren ve genellikle alerjik riniti (alerjik nezle, saman nezlesi, bahar nezlesi) olan hastalarda  gözlenen alerjik bir hastalıktır. Çoğu zaman alerjik  riniti olan hastalarda  görülmekle  birlite bazı hastalarda önce  göz alerji belirtileri ve daha  sonra alerjik rinit ortaya çıkabilir.

Göz alerjisi belirtileri; Her iki gözde kaşıntı, sulanma, kızarıklık şikayeti vardır. Çapaklanma genellikle olmaz. Hastalık genellikle kroniktir yani uzun süreler devam eder ve zamanla artabilir.

Göz alerjisi nedenleri; Polen, ev tozu akarı, küf mantarı , kedi, köpek ve kuşların biyoljik artıkları göz alerjisi yapan en sık alerjenlerdir.

Göz alerjisi tedavisi; Göz alerjisi nedenleri deri prick testi ile araştırılır. Alerji tespit edilirse hasta öncelikle alerjisi olduğu alerjenden kaçınmalıdır . Alerjenlerden tamamen kaçınmak her zaman mümkün olamayacağı için antihistamin, kortizon yada immün süresif  dediğimiz  göz damlaları ile ilaç tedavisi başlanılır. İlaç sadece kullanıldığı sürece etkili olur fakat bırakılınca belirtiler yeniden başlar. Alerji testinde aerji tespit edilen ve tedaviye uygun vakalarda alerji aşısı (immünoterapi) başlanabilir ve  alerji aşısı ile göz alerjisi belirtileri azalır ya da tamamen düzelebilir.