ALEJİ-2
Alerjik Kaşıntı
Kaşıntı ve alerji; Kaşıntı hayatımızın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen çok rahatsız edici bir yakınmadır. Hastalarımızın sosyal ve iş yaşamını çok olumsuz etkileyebilir. Kaşıntı temelde bir hastalık olabileceği gibi alerjik hastalıklar başta olmak üzere (alerjik kaşıntı) diğer bir takım hastalıkların belirtisi de olabilir. Hastalarımızın bir kısmında hiç bir neden olmaksızın da gelişebilir. 

Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç  alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.

Diğer kaşıntı nedenleri; Sadece cilt kaşıntısı olan hastalarda gıda alerjisi olma olasılığı düşüktür. İlaçlardan bazı şeker ilaçları (metformin), bazı tansiyon ilaçları ( ACE inhibitörleri), bazı romatizmal ilaçlar (kinin), bazı psikiyatri ilaçları (seratonin geri alım inhibitörleri ) ve aspirin başlıca kaşıntıya neden olabilecek ilaçlardır.

Hipotroidi (troid bezinin az çalışması ya da çalışmaması), börek yetmezliği ve bazı karaciğer hastalıkları (primer bilier siroz, siroz) ve bir tür derinin parazit hastalığı olan uyuz hastalığın da, nadiren lenfoma ve akciğer kanserinde yaygın cilt kaşıntısı görülebilir. Özellikle genel durum bozukluğu, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi şikayetler kaşıntıya eşlik ediyorsa lenfoma ve akciğer kanseri yönünden de tetkik edilmelidir. 
 
Yukarıdaki nedenler olmaksızın da geçici yaygın cilt kaşıntıları gelişebilir. 60 yaş üstü hastalarda cildin yaşlanması ve kuruması kaşıntı nedeni olabilir.
 
Alerjik kaşıntı tedavisi; Tedavide altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilir, kaşıntı yapabilecek ilaçlar alternatifi ile değiştirilir, bir gıda alerjisi varsa o gıda kesilir. Antihistamin dediğimiz kaşıntı giderici ilaçlar ve cilt nemlendiricileri verilir.