ALERJİ
Polen Alerjisi
Polen alerjisi; Bahar alerjisi yada saman nezlesi olarak ta bilinir.
Polen alerjisi nedenleri (bahar alerjisi nedenleri); Doğada sayısız bitki ve ağaç türü vardır fakat sınırlı sayıdaki ağaç ve bitkilerin polenleri alerjiye yol açar. Bu bitkiler tabiatta bolca bulunan ve farkında olmadığımız yabani bitkilerdir. Evimizdeki birçok saksılı bitki, lale, gül, papatya, çiçekçilerde satılan süs bitkileri ve çiçekler polen alerjisine yol açmaz. Ege bölgesinde zeytin ağaçları bu bölgenin en alerjik ağacıdır. Diğer ağaç türlerine alerji daha az görülür. Polenler bitki ve ağaçların üreme organıdır. Gözle görülemeyecek kadar çok küçüktürler (2-250 µm) ve çok uzak mesafelere rüzgarlarla yayılabilir (200 km). Polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar. Her bitkinin polen sezonu farklılık gösterir. Örneğin ot polenleri nisan-ekim döneminde, zeytin ağacı polenleri nisan–haziran döneminde atmosfere dağılır. 
Polen alerjisi belirtileri (bahar alerjisi belirtileri); Hastanın hangi polene alerji var ise o dönemlerde polen alerjisi olan hasta evden dışarıya çıktığında, ev ve iş yerindeyken kapı pencereyi açtığında, arabada seyahat ederken arabanın camını açtığında havada serbest uçuşabilen polenler ile karşılaşır ve polen alerjisi (bahar alerjisi, saman nezlesi, alerjik nezle, alerjik rinit), göz alerjisi ya da alerjik astım gibi hastalıklar ortaya çıkar. Bitki örtüsünün zengin olduğu yerleşim yerleri veya alanlarında (piknik alanı, ege bölgesi) hastalık daha yoğun seyreder ve rüzgarlı havalarda polenler daha çok uçuşacağı için hastalık belirtileri daha da artar. Polen sezonun bitmesi, kışın gelmesi ve yağan yağmurlarla havadaki polenlerin yere yatışması nedeniyle hava polenlerden temizlenir ve polen alerjisi belirtileri ortadan kalkar. Gelecek yıl bahar ve yazın gelmesi ile birlikte hastalık aynı belirtiler yeniden alevlenir.

Polen alerjisinden korunma yolları

Polen alerjisi olan hastalar bahar ve yaz döneminde evden dışarı çıkmaz, bulunduğu yerin kapı ve penceresini açmaz ise polenlere maruz kalmayacağı için hiç bir yakınması olmaz fakat bu durum sürdürülebilir değildir. Polenlerden kaçınmak tamamen mümkün olmasa da bazı basit tedbirler ile maruziyet azaltılabilir ve dolayısıyla alerjik belirtiler azalır. 
Polen döneminde (ilk bahar, yaz ve sonbahar) piknik yapmaktan, ev dışında çalışmaktan , spor yapmaktan, bahçe işlerinde çalışmaktan kaçının. Tatillerinizi mümkünse çayır ve ormanlık bölgelerden uzak bir yerde geçirin. Bahar ve yazın gece yarısından sabaha kadar pencerelerinizi kapalı tutun. Çünkü polenlerin havada en fazla olduğu zaman dilimi şafak vaktidir. Eve geldikten sonra elbiselerinizi yattığınız odanın dışında bir odada değiştirin ve yatmadan önce saçlarınızı yıkayın. Böylece gün boyunca saç ve giysilerinizde biriken polenleri uzaklaştırmış olursunuz. Otomobil kullanırken camları kapalı tutunuz ve mümkün ise aracınızın havalandırmasını açmayınız ki yol ortasında uçuşan polenlerin aracınıza dolmasın. Bünyeniz alerjik olduğu için evcil hayvan beslemeyin çünkü zamanla ev hayvanlarınızda benzer şikayetlere yol açabilir.



Kaynak Fotoğraf: Middleton's Allergy