ALERJİ
Küf Mantarı Alerjisi
 

Küf mantarı alerjisi; Küf alerjisi olarak ta bilinir. En sık alerji yapan küf türleri alternaria, cladosporium, aspergillus, penicillium’dur. Küflerin üreme organı olan sporları alerjiye yol açar. Sporlar gözle görülmezler ( 3-10 µm). Soluduğumuz havada İç ve dış ortamlarda havada serbest halde bulunurlar. Düşük ısı ve karlı bölgeler dışında her bölgede atmosferde vardır. Üremek için yüksek neme gerek duyarlar. Dolayısıyla ev tozu akarları rutubetli iklim, ev ve iş yerlerinde çoğalır ve daha yoğun alerjik belirtilere yol açarlar.
 Evdeki küf sporu kaynakları akvaryum, klima , rutubetli mutfak ve banyo, duvar kağıdı, sık sulanan saksılı ev bitkileridir.
Küf mantarı alerjisi belirtileri; Küf alerjisi olanlarda iç ve dış ortamda yıl boyunca alerjik rinit (alerjik nezle), göz alerjisi (alerjik konjonktivit) veya alerjik astım belirtilerine neden olur . Hastalık belirtileri hakkında detaylı bilgi almak için alerjik hastalıklar bölümünden ilgili başlıklardan okuyunuz.
Küf mantarı alerjisi tedavisi; Küf alerjisi alerjik rinit ve alerjik astıma neden olabilir. Bu  hastalıklar ile ilgili tedaviyi alerjik hastalıklar bölümünde bulabilirsiniz
Küf mantarı alerjisinden korunma yolları? 
Küf alerjisi olanlar ev içinde rutubet var ise bunun gidermeli ve küf kaynaklarının ortadan kaldırılmalıdır. Bünyeniz alerjik olduğu için evcil hayvan beslemeyin çünkü zamanla ev hayvanlarınızda benzer şikayetlere yol açabilir.

 
Kaynak fotoğraflar; Middleton's Allergy